Weekendje Zuid-Limburg (24-25 April)

Weekendtour Zuid-Limburg (2daagse tour incl. overnachting)

Stay informed

Do you want to stay informed about the latest editions? Then leave your e-mail address.


Verslag Weekendje Zuid-Limburg 24-25 April

Onze editie bereikte de lokale krant.


Krantartikel

Coronatijd leent zich uitstekend voor het houden van autorally’s door het Zuid-Limburgse landschap, denken de organisatoren. Met Fancycartours (FCT) weet Weertenaar Erwin Nandpersad menigeen in het weekend op de weg te krijgen. Al is niet iedereen daar even blij mee.

Tijdens het evenement Weekendje Zuid-Limburg laat Erwin Nandpersad de deelnemers aan de autorally genieten van het zuiden van de provincie. „We merken aan de mensen dat ze een dagje uit missen. Onze deelnemers komen dan ook uit heel Nederland, van Groningen tot Zeeland.”

Het Limburgse landschap is bij veel organisaties in trek. Als er bij Buitenplaats Vaeshartelt, de startplek, een grote groep Alfa Romeo’s opduikt die ook gaan toeren wordt dat nog eens bevestigd.

Coronaproof

Nadat alle deelnemers een tasje met hun ontbijt hebben gekregen, maakt iedereen zich klaar om te vertrekken. Terwijl de zon doorkomt worden de ruim dertig auto’s gestart en zet de groep koers richting Kasteel Wijnandsrade.

Na zo’n 70 kilometer toeren door Zuid-Limburg komen de auto’s daar één voor één aan. In afhaalvorm wordt vervolgens de lunch geserveerd. „Deelnemers kunnen ervoor kiezen om het onderweg of meteen bij de auto op te eten.”
Noud en Pieter eten de lunch buiten op. Het duo doet voor de vierde keer mee aan een rally. „We kijken altijd uit naar deze dagen. Je bent weer eens lekker onder de mensen en de sfeer is erg gemoedelijk. Dat is echt iets wat we gemist hebben het laatste jaar.”

„Ook de lokale horeca is blij met autorally”, zo vertelt Mirije van der Pijl van Kasteel Wijnandsrade. „Naast de welkome bron van extra inkomsten is het voor de cliënten van ons leer-werktraject erg fijn dat er nog iets te doen is in deze tijden.”

Genieten

Na de lunch gaat de route verder richting Sittard. Onderweg passeert de groep enkele smalle straatjes. Er ontstaan een aantal situaties waarbij de weg maar nét breed genoeg is. Omstanders lijken echter maar weinig last van de auto’s te hebben. Verschillende mensen steken hun duim op en kinderen kijken met grote ogen naar de langsrijdende sportauto’s. „We zijn met een groep onderweg die vooral wil genieten. Ze zijn gekomen om door het mooie landschap te rijden, je zult niemand gekke capriolen zien maken”, vervolgt Nandpersad.

Sympathie

De rally’s hoeven ook niet op veel sympathie te rekenen vanuit de Zuid-Limburgse gemeenten en Visit Zuid-Limburg. „We willen nou juist toe naar een duurzame regio waarbij het gebruik van elektrische scooters en auto’s wordt gestimuleerd. Het fenomeen van autorally’s staat daar haaks op,” zegt Anya Niewierra, directeur van Visit Zuid-Limburg. „Als deelnemers rijks- of provinciale wegen gebruiken, is het probleem niet zo groot,” zegt ze. „Maar heel vaak zie je dat ze kwetsbare wegen kiezen, zoals holle wegen waar dan ook nog de stank van uitlaatgassen blijft hangen. En als ze dan ook nog eens met twintig of dertig auto’s achter elkaar over wegen gaan waar loonbedrijven aan het werk moeten, leidt dat tot wrevel en ergernis.’’ Enkele Zuid-Limburgs gemeenten hebben recent moties aangenomen waarin ze ervoor pleiten ongewenste mobiliteit aan te pakken. Daaronder verstaan ze ook autorally’s.

Video Speciaal gemaakt door Videograaf

Wij hebben deze dag speciaal op video vast gelegd.


Weekendje Zuid-Limburg 24-25 April

Weekendje Zuid-Limburg 24-25 April